Iratkozzon fel hírlevelünkre

Galéria

Egyiptom volt az első Európán kívüli ország, ahol Magyarország kulturális intézetet nyitott meg.A Magyar Tudományos és Kulturális Központ 1974-ben kezdte meg tevékenységét. 1977-ben, az egyiptomi hatóságok kívánságára az intézetet a kairói Magyar Nagykövetség részeként működő Kulturális Tanácsosi Hivatallá (KTH) alakították át. A névváltozás ellenére az új Hivatal továbbra is rendelkezett minden olyan jogosítvánnyal, amely a magyar kulturális jelenlét folyamatos biztosításához szükséges volt.

1980-ban az intézet a székhelyéül szolgáló villából egy korábban nagykövetségi Sajtóirodának használt bérleménybe, a belváros szívébe költözött át. A Gawad Hosni utcában, Kairó üzleti és banknegyedének a közepén elhelyezkedő hivatal egy háromemeletes belvárosi irodaház második emeletét foglalja el. Bár az épület könnyen megközelíthető, az oda látogatónak számolnia kell a környék zsúfoltságával és a parkolási nehézségekkel.

A kairói Kulturális Tanácsosi Hivatal jelenleg elsősorban kulturális diplomáciai feladatokat lát el, azaz közreműködik a magyar-egyiptomi kormányközi kulturális munkaterv, a tudományos és technológiai kormányközi egyezmény, a tudományos akadémiák közötti megállapodás, valamint az egyetemek közötti közvetlen megállapodások végrehajtásában.

A KTH mindig is legfontosabb feladatai közé sorolta az Egyiptomban kutató magyar egyiptológusok, valamint az arab nyelvvel és kultúrával foglalkozó tudósok munkájának a segítését. Az intézet aktívan részt vesz a magyar régészeti missziók szervezésében, az ásatások adminisztrációs előkészítésében és lebonyolításában. Az intézet rendszeresen szervez tudományos konferenciákat és előadásokat egyiptomi egyetemekkel, tudományos kutató intézetekkel közösen, ezen kívül segíti a kormányközi megállapodások alapján Egyiptomba utazó magyar ösztöndíjasok kutatómunkáját.

A kairói intézet ugyanakkor széleskörű kulturális kapcsolatteremtő és programszervező feladatokat is ellát. A kulturális rendezvényeket és a programokat többségében külső helyszíneken - a Kairói Operaházban és más kulturális intézményekben - szervezi. Az utóbbi években kiemelkedő jelentőségű esemény volt az egy éven át tartó, nagyszabású Millenniumi Rendezvénysorozat, valamint a 2001. tavaszán és őszén megrendezett Magyar Kultúra Napjai, illetve Magyar Kulturális Fesztivál. A KTH az utóbbi időben egyre több rendezvénynek tud saját székházában is helyet adni.

Az intézetben egy négyezer kötetes könyvtár, egy kiállító- és folyóirat-olvasó terem, valamint egy mozifilmek vetítésére is alkalmas előadóterem áll a látogatók rendelkezésére. Az Egyiptológiai Szekcióban irodát és raktárt biztosítunk az Egyiptomban működő magyar régészeti misszióknak. Az expedíciók és az ösztöndíjasok elszállásolására a KTH két vendéglakást bérel.

Az intézetben a kulturális tanácsos mellett egy részmunkaidős magyar és három technikai-adminisztratív feladatokat ellátó helyi munkatárs dolgozik.

 

 

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2018
26
December
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

ESEMÉNYEK

Nincsenek események

Hirdetések